27 Ocak 2016 Çarşamba

BURSA KENT MÜZESİ



BURSA KENT MÜZESİ

Bursa şehir merkezinde, heykel diye de isimlendirilen Atatürk Caddesi üzerinde bulunan bir müzedir. Kendine özgü özellikleri ve güzellikleriyle Bursa'da gezilebilecek yerler  Bursa’da, bu şehirde yaşayanlar ve ziyarete gelenler için özenle hazırlanmış ve düzenlenmiş Bursa Kent Müzesi’nde binlerce yıla uzanan tarihi ve kültürel birikimi yerinde görebilirsiniz.

Bursa Kent Müzesi’nde; Bursa kentinin tarihi, coğrafi, kültürel, sosyal, ekonomik, ticari ve turistik yapısına ilişkin bilgi ve belgeler görsel sunum, obje ve animasyonlarla tanıtılır.

Müze, Atatürk Heykeli’nin tam arkasında bulunmaktadır. Bursa'da nereleri gezebilirim

Kaynak : Bursa Büyükşehir Belediyesi Bursa gezilecek yerler , Bursa Kültür A.Ş., Haziran 2011.

24 Ocak 2016 Pazar

Bursada nereleri gezebilirim tarihi hakkındaa

Tarih de kendisine has bir yer edinmiş olan Bursa, M.Ö. 3. yüzyıla kadar uzanan süreç içerisinde Bithynia devletinin bir şehri olana değin çeşitli toplulukların iskan edindiği bir yer olarak 5000 yıla kadar uzanan bir tarihe sahip olduğu bir takım kaynaklarda yer almaktadır.

Roma’ya başkaldıran Kartacalı general Hanibal’ın Roma ordusuna yenilmesi sonrası geldiği ve sığındığı Bithynia devletinin Kralı 1.Prusias bu büyük generali yanına alarak seyahatlere çıkmış ve beraber yaptıkları seyahatler esnasında görüp hayran kaldıkları Uludağ’ın yamaçlarına bir kale yaptırarak şehir için ilk adımı atmışlardır.

Kale den ufak ufak şehre dönüşen bu yere kralın adına atfen Prusa denilmiştir. Bithynia devleti zamanında kısmen büyüme gösteren kale şehir, Bithynia devletinin tarih sahnesinden silinmeye başladığı dönemlerde Roma İmparatorluğuna bağlanmış ve sonrasında da Bizans Devleti zamanında da kendine özgü bir yer edinerek önemini her gün korumuş olan bu şehir ayrıca günümüzde hala değerini koruya şifalı kaplıcalarının İmparator ve İmparatoriçelere şifa dağıttığı bir şehir olarak da önem kazanmıştır.

Osman Gazi, babasının vefatından sonra beyliğin başına geçmesine müteakip kuşattığı Bursa şehri uzun zaman kuşatmaya dayanmış ve kuşatma devam ederken de ilerleyen yaşı ile birlikte hastalanan Osman Gazi, kuşatmayı ve ordu kumandanlığını oğlu Orhan Gazi’ye bırakmıştır. Osman Gazi vefat etmeden önce oğluna vasiyet olarak Bursa şehrini almasını ve kendisini de bu şehre gömmesini söylemiştir. Osman Gazi vefat ettikten sonra Bursa halen alınmamış olduğunda önce Söğüt ilçesine defnedilmiştir. Bursa gezilecek yerler Babasının vefatından sonra kuşatmayı devam ettiren oğlu Orhan Gazi 1326 yılında Bursa’nın fethini sonuçlandırmış ve şehir alınarak Bursa Osmanlı Devleti’nin başkenti olmuştur. Bu tarih itibariyle Bursa şehri Osmanlı erken dönem mimarisinin eşsiz ilk örnekleriyle donatılmış ve her geçen gün yeni göçler ile büyümeye ve gelişmeye başlamıştır. Bursa şehri İstanbul fethedilene kadar Osmanlı Devletinin baş kenti olmuş bir ilk altı Padişah bu şehre defnedilmiştir.

Bursa şehrinde türbesi bulunan ilk altı Padişah şu şekilde sıralanır: Osman Gazi, Orhan Gazi, I. Murad, Yıldırım Bayezid, Çelebi Mehmed ve II. Murad dır.

Osman Gazi hariç diğer Padişahlarını her biri şehre yapılar inşa ettirmiştir.Bursada nereleri gezebilirim Osman Gazi'nin herhangi bir yapı yaptıramamasının nedeni Osman Gazi'nin şehrin alınışını görememiş olmasıdır. Oğlu Orhan Gazi tarafından ise babasının vasiyeti olarak da babası Osman Gaziyi türbesini yaptırarak bu şehre defnetmiştir.

Bursa şehri sizlere Osmanlı devletinin kuruluşunu anlattığı gibi sonrasında ki gelişmeleri ve erken dönem Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerini de gösterecektir. Tarihi birikimi haricinde doğal güzellileri ve ilçelerinin kendine has yapısı ile gezginlerin önemli uğrak noktalarından biri haline gelmiştir.

Cumhuriyet döneminde de gelişimine devam eden şehir, gelişen sanayisi ve artan nüfusu ile ilk beş büyük şehir arasına girerek her yönüyle değerli bir kent olmuştur.

Bursa'da gezilecek yerler, geçmişten günümüze bir güzel yolculuk sunuyor.